Een dag op pad met Ron Muizelaar

Houtwolcement: industrie en design

Wat is het effect van een eenvoudig te monteren product met uitstekende warmte isolerende-, en akoestische eigenschappen? Een wat stoffig imago én vele mogelijkheden waarvan zeker de jonge generatie architecten bijzonder gecharmeerd is?

Deze eigenschappen wekken direct onze interesse. We zijn dan ook benieuwd naar een werkdag van Ron Muizelaar, Nationaal Projectmanager Heraklith bij Knauf Insulation. Op het programma staat een bezoek aan The City Post in Zwolle: een oud postsorteergebouw wat voor een aanzienlijk deel is gesloopt en in moderne glorie weer is opgebouwd. Het project is een schoolvoorbeeld van hoe een kleiner afbouwbedrijf met de juiste begeleiding ook op een omvangrijke klus de weg naar succes bewandelt. Lees je mee?

07:00 IN DE BENEN

Ron heeft twee bijzondere wekkers. Die van het vierpotige en harige soort. “Dat zijn mijn mooie Weimaraners die naar buiten willen”, lacht hij. De Duitse jachthond staat bekend als een vriendelijk en zelfverzekerd ras. Kenmerken die we gedurende de dag ook in hun baas terug zien. Overtuigd van wat hij meeneemt, weet Ron het product Heraklith op een prettige manier aan de man te brengen. Na een wandeling van zo’n drie kwartier is het tijd voor een ontbijt terwijl hij aan zijn computer de zaken die direct aandacht nodig hebben, doorneemt. Ron bezoekt passief de voorschrijvende partijen en actief het afbouwbedrijf, de grotere aannemer en de specialistische handelaar in het hele land. Het leukst vindt hij het contact met allerlei soorten mensen en merkt op dat er steeds meer oog is voor de zienswijze van de fabrikant. Zo wordt hij regelmatig gevraagd mee te denken in bijvoorbeeld besparingsrondes en volgt hij liefst elk project van begin tot eindresultaat.

10:00 Projectbezoek in Zwolle

Het is de hoogste tijd om de auto in te stappen voor de eerste afspraak van vandaag. We stappen binnen in het nieuwe icoon van zakelijk Zwolle. Een indrukwekkend gebouw met een imposante gevel en immens hoge entree die vrij zicht geeft op de verdiepingen. Door een subtiele gouden gloed in de inrichting voelt het warm aan. We zien een lijnenspel waar je u tegen zegt en de intact gelaten rondingen voor de postsorteerbuizen vallen ons op. Ron heeft het resultaat nog niet af gezien en oogt onder de indruk. We zetten koers naar de ruimte waar ruim 6.000 vierkante meter houtwolcement product is toegepast in verschillende diktes. In de werknemers parkeergarage monteerde Smit Plafonds & Wanden uit Zwartsluis de Heratekta+ plaat met EPS in 985x590mm uitvoering in standaard wit op de plafonds én de wanden. “Door de lichtval en reflectie van het betonnen vloeroppervlak, lijkt de tegel haast grijs te zijn maar het is toch echt kleur RAL 9003, vertelt Ron. Er is veel leidingwerk aanwezig, gaat hij verder. Door eerst de platen te monteren is veel extra werk zoals het insnijden en pas maken van de platen voorkomen. Daarnaast is het resultaat esthetisch mooier”. Een mooi voorbeeld van hoe goede en tijdige afstemming in de uitvoering tussen alle partijen in resultaat gunstig uitpakt.

Bekendheid, beschikbaarheid, budget

Bij de eerste bespreking tussen onderaannemer en opdrachtgever werd Ron namens de fabrikant al betrokken voor technisch advies, zoals het aantonen en berekenen van de RC-waarde. “De warmte-isolerende en akoestische eigenschappen en de drie B’s boven deze alinea zorgden ervoor dat we al snel door konden schakelen naar de uitvoering. De EPS plaat die hier is toegepast doet het goed in semi buitenruimtes. Door de prijs-kwaliteitsverhouding is het de meest gekozen optie: ons broodje van de bakker”, lacht hij. Ron kijkt graag met de aannemer mee om aan te geven of een plaat voldoet. Een duurdere uitvoering met PIR is niet altijd nodig. De mensen die in de kantoren hier boven werken, hebben in elk geval geen last van koude voeten! Dat succes is gegarandeerd. De montage van Heratekta+ is eenvoudig en gaat met behulp van een klopboor en een massieve slagplug. Het afdekdopje wordt in de kleur van de plaat meegeleverd. Iedere RAL kleur is mogelijk. In verband met de brandwerendheid wordt het advies gegeven de platen niet te verlijmen. Wordt er een betonnen muur afgewerkt? Dan moet deze sluitend zijn volgens de geldende brandnormen.

13:00 Klantbezoek in Hoogeveen

Na de koffie verlaten we de historische hanzenstad om bij te praten met een klant. Ron bezoekt Marvo Systeemplafonds in Hoogeveen waar een aanvraag loopt voor een project in Assen. Onderweg in de auto eten we een boterham en even later nemen we plaats aan de massief houten tafel bij Rick Prij van de afdeling Verkoop en Erik de Lange, verantwoordelijk voor de projecten binnen het plafond- en wandmontagebedrijf. Ron stelt een aantal vragen over het project, waarvan de offerte nog in overlegfase is met de aannemer. Zo kan hij de heren direct van een passend
advies voorzien, afgestemd op de eisen en de voorgeschreven brandklasse.

Productdetails en advies

Het isolerende Tektalan van Heraklith wordt voornamelijk toegepast bij akoestische en brandwerende eisen. Ron: “Mocht dat niet nodig zijn, dan is een EPS plaat een goedkoper en makkelijker te monteren alternatief. De Heratekta+ voldoet aan brandklasse B, wat volgens het huidige bouwbesluit wordt voorgeschreven bij parkeergarages. De plaat is dunner en heeft een betere isolatiewaarde”. Goed om hiervan op de hoogte te zijn en mee te nemen in de afstemming met de aannemer, stelt Erik. De montagewijze van beide opties wordt doorgenomen. Evenals het maken van een koudebrug en de mogelijkheid om verschillende formaten en breedtes van de platen te combineren. Doordat de mes en groef in elkaar overlopen is een mooie overgang eenvoudig, bijvoorbeeld van een berging naar de parkeergarage.

WKB: omgekeerde bewijslast

Op de tablet van Marcel Vleerbos, die als verkoop ondersteuning namens Obimex is aangeschoven bij het gesprek, bekijken we indrukwekkende beelden van een parkeergaragebrand in Den Bosch. “Hier is de brand door het houtwolcement naar de isolatie gegaan, vertelt Ron. De brand werd veroorzaakt door iemand die onwel werd achter het stuur. Er werd een botsing veroorzaakt en de auto vloog in de brand. De hele parkeergarage is vervolgens afgebrand. Met alle gevolgschade van dien. Wij maken gebruik van vlam dovende EPS. Als de vlam van het materiaal af gaat, dan dooft het. De kostenbesparing die men hier dacht te maken, weegt niet op tegen het risico van de gevolgen van een dergelijke brand”. Met oog op wat er verandert op het gebied van aansprakelijkheid met de komst van de Wet Kwaliteitsborging, is dit een belangrijk aandachtspunt. Ron vertelt de heren dan ook dat er documentatie beschikbaar is waarmee producteigenschappen kunnen worden aangetoond. Via de verkoopmedewerker bij de leverancier is deze informatie aan te vragen. Met het achterlaten van een sample en het schudden van de hand volgt een wederzijdse dank voor de aandacht en tijd. Op naar de volgende stop: het pand van Obimex waar een select gezelschap van verkoopmedewerkers een op maat gesneden uitleg over het productportfolio te wachten staat.

14:30 Salestraining in Almelo

De gezellige recreatieruimte op de eerste verdieping is het decor voor de salestraining die Ron heeft voorbereid. Aan de met materialen en mock-ups gevulde tafel zien we de nieuwsgierige blikken
van collega’s uit de verkoop binnen- en buitendienst. Ron vertelt enthousiast over de opbouw van de panelen en het Heraklith assortiment: de basis vuilwerkplaat, Heratekta+, Tektalan2 en Herafoam. We gaan uitgebreid in op zaken als isolatie, brandwering en -veiligheid, absorptiewaardes en de montage. Met daarbij behorende adviezen zoals het gebruik van de Plus betonschroef. Deze is te stellen en bovendien esthetisch fraaier in aanzicht dan de standaard. De massieve slag plug met plastic dop is voor de afwerking de meest gebruikte optie.

Akoestiek op maat

Er is ook ruimte voor het merk Organic. De luxere variant in akoestische isolatie die deel uitmaakt van de Heraklith range in het totale aanbod van Knauf. “Dit product is van een andere houtsoort, wordt geproduceerd in Frankrijk en heeft bijna geen tolerantie, licht Ron enthousiast toe. Het materiaal wordt harder geperst en is massiever qua massa. Toch is het in de verwerking heel goed te zagen met een invalzaag”. Het neigt bijna naar de interieurbouw, dit product. De creatieve mogelijkheden qua kleur, patronen en zelfs het graveren met een lijnenspel of vorm zijn eindeloos en vooral gericht op toepassingen waarin de eisen aan vormgeving en design hoger zijn. De houtwolpanelen worden ook als hangende elementen toegepast en bieden een natuurlijke uitstraling en akoestisch comfort in elke ruimte. Als er na vandaag nog een restje van het stoffige imago was overgebleven, dan is dit nu helemaal bijgesteld. Qua interieurontwerp kun je hier hippe dingen mee doen. We werpen een blik in de catalogus voor nóg meer inspiratie en ronden rustig af.

16:00 OP NAAR HUIS

Tijdens een frisje voordat we aan de terugreis beginnen, praten we nog even na. We hebben veel gehoord. Veel gezien en we zijn vooral aangenaam verrast. Ron heeft vooruitgekeken en de volgende dag alle ruimte ingebouwd om zijn mailbox bij te werken. Maar niet voordat hij meegeeft hem voor begeleiding, advies of vragen bij de aanvraag van een groot of kleiner project gerust te mailen via: ron.muizelaar@knaufinsulation.com.

Vrouwen in de bouw

Bovo studenten leren het plaatsen van de Obi600

Rockfon Regiosessie

Raad en Win