Project uitgelicht: Blackbox Groningen

  in Nieuws

 Samenwerking in bijzonder project Blackbox

Een mooi voorbeeld van een BIM traject is het project Blackbox. Oorspronkelijk de Zwarte Doos te Groningen die door Xior studentenhuisvestiging werd getransformeerd tot een studentencomplex. Jacob: “Door Geveke Bouw werd ons de opdracht gegund om de verbouw op ons te nemen. Obimex leverde alle materialen, zoals gips en wanden. Wij zagen hierin een kans om onze prefab denkwijze volledig tot uiting te laten komen. De stabiele kolommenstructuur van beton en de standaardisering van het ontwerp van de kamers vormde een goede basis om alles uit te engineeren.”

Uniek in dit proces is dat Gerko het gebouw zelf heeft laten scannen en er een pointcloud van heeft laten maken. Een pointcloud is een vertaling van de ingescande werkelijkheid van het gebouw. “In de scan hebben we de voor handen zijn de DWG plattegronden geladen en de wanden en plafonds in 3D gemodelleerd, legt Jacob uit. Voor ons was dit een investering die zich moest vertalen in een snellere montage methodiek. Door op voorhand een zekere planning op te stellen voor de diverse nevenaannemers. Vaak zijn wij als afbouwers de rode draad in het bouwproces: geen wand is geen installaties”.

Van elke wand werd een wanduitslag gemaakt waarop stond waar de monteurs de stijlen neer moesten zetten, zodat er geen stijl in de weg stond voor installaties. Voor de gipsers is er een aparte tekening met wanduitslagen gemaakt, zodat zij geen rekening hoeven te houden met materiaal verspilling. Dit werd voor hen gedaan. Op de tekeningen werd ook aangeven welke kleur gipsplaat er gemonteerd moest worden. Jacob: “Reststroken die we overhielden in de kamer werden gebruikt als eerste laag van de hsb gevel wanden. Hierdoor hadden we weinig tot geen afval en kon Obimex gewoon volle vrachten bij ons op het werk aanvoeren”. In dit project was met name de uitdaging dat er elke week slechts één mogelijkheid was om een verdieping te transporteren. “De gevel werd na ons transport gesloten en afval er uitkrijgen was geen optie. Ook het creëren van draagvlak bij de monteurs om de oude cultuur van de afbouw los te laten en zich er voor open te stellen om assembleur te worden genoemd, was een mooie uitdaging”.

 

BIM als tool voor timemanagement

Als afbouwer ziet Jacob kansen in het eerder laten aanhaken in het BIM proces. Daar is voor de aannemer een rol weggelegd. Hij ziet BIM op dit moment vooral als een bijdrage voor de grotere aannemers en de specialistische afbouwbedrijven. “Ja, het vraagt iets. Het kost geld en inzet. En ja, soms is er wat weerstand. Tegelijkertijd bespaar je veel tijd en energie doordat je slimmer met elkaar samenwerkt en zuiniger om kunt gaan met materialen.” Volgens Jacob is de toekomst van BIM dan ook al bepaald. We werken er met zijn allen al mee. Het is een kwestie van tijd. Uiteindelijk gaat het om de prestatie. Over toekomstige prestaties gesproken: Gerko ziet voor de toekomst een verandering in de bouwkolom. Steeds meer neemt de afbouwer een andere rol aan als specialist. En veel vaker fungeert de afbouwer in de keten als nevenaannemer in een bouwteam. De ultieme wens van Gerko is om een eigen productlijn voor de afbouw te bedenken. De weg er naartoe is al ingezet met de prefab afdeling en de jonge instroom. De jeugd is de toekomst en brengt nieuwe kennis in de organisatie.

Start typing and press Enter to search